İmplant Nedir, Kimler için uygundur?

İmplant tedavisi, çeşitli nedenler ile eksilen tek bir dişi veya dişlerin tamamını kaybetmiş dahi olsa, alt ve üst çenenin her birini veya ikisini birden, gerek çiğneme gerekse estetik fonksiyonu telafi etmek  amacı ile uygulanan, cerrahi ve protetik bir uygulamadır.

İmplant; çeşitli nedenler ile kaybedilen tek bir dişi veya dişlerin tamamını kaybetmiş her iki çeneyi kapsayan ve eksik dişleri telafi etmek amacı ile çene kemiğine yerleştirilen ve diş kökünü temsil eden yüksek kalitede titanyum bir alt yapıdır.

Cerrahi olarak kemik içine yerleştirilen ve kemikle uyumlu olan titanyum alt yapı üzerine daha sonra dişin kron kısmını temsil eden protetik uygulama yapılır. Protez veya diş olarak bilinen bu aşama, gerçek dişler kadar güçlü, çiğneme fonksiyonuna sahip ve estetik olarak da gerçek dişleri aratmayacak şekilde görünecek şekilde tasarlanarak her hastaya özel olarak uygulanır.

Eksik dişleri telafi eden ve ömür boyu sürecek bir gülümseme sağlayacak şekilde tasarlanan diş implantı, cerrahi ve protetik olarak yetkin, uzman diş hekimi tarafından uygulandığında, diş hekimliği pratiğinin en güvenli ve en başarılı işlemlerden biridir.

Neden İmplant yaptırmalıyım?

  • Eksik diş veya dişlerin olması

Diş kaybı; diş çürükleri, travma ve yaralanmalar, diş eti hastalıkları, kanser tedavisi gibi birçok nedene bağlı olarak her yaştan insanda görülebilir. Herhangi bir nedenle dişini kaybeden bir kişi, gerek fonksiyon, gerekse estetik ve doğal bir gülüş için geleneksel uygulamalar yerine implant yaptırmayı tercih edebilir.

  • Isırma ve çiğneme gücünün geri kazanılması

Dişler kaybedilmeye başladığında, ısırma ve çiğneme gücü de önemli ölçüde azalır. Protez yaptırmak bir seçenek olsa da, yapılacak protezde göre değişebilen oranlarda gerçek ısırma gücünün yaklaşık %25’lik kısmı geri kazanılabilir. İmplant yaptıran bir kişi ise gerçek ısırma kuvvetinin neredeyse tamamını geri kazanabilir.

  • Özgüven eksikliği

Diş kaybına bağlı olarak oluşan eksik diş görünümü, insanlarda sosyalleşme sorunlarına ve özgüven problemlerine neden olabilir. Bu da, kişiyi toplumdan soyutlar ve daha fazla izolasyona neden olur. Sosyal ortamlarda dişlerinin durumu yüzünden endişeli ve mesafeli olan bir kişi, implant yaptırdıktan sonra, doğal bir gülüş ve güçlü çiğneme fonksiyonuna sahip dişleri ile kaybettiği özgüveni geri kazanabilir.

  • Çene kemiğinin güçlendirilmesi

Bir dişin kaybolması, çene kemiği bütünlüğünün de tehlikeye girmesi anlamına gelir. Kaybolan dişin yanındaki dişler de zamanla yer değiştirerek eksik diş boşluğuna doğru, sağa ve sola kaymaya başlar. Bu, çene kemiği için kademeli bir bozulma anlamına gelir. Eksik diş bölgesine bağlı olarak zamanla, yüz deformasyonuna kadar ilerleyebilen bir süreç dahi meydana gelebilir. Eksik dişlerin telafisi adına yapılacak diş implantı vasıtasıyla, çene bütünlüğü de korunmuş olur.

Diş implantı kimler için uygundur?

Bir veya birden fazla eksik dişleriniz varsa, doğal ve gerçek bir diş görünümü ve işlevi için implant yaptırmak isteyebilirsiniz. Ancak, implant için uygun bir aday olabilmeniz için, aşağıdaki kriterleri sağlamanız da önemlidir:

  • Bir veya daha fazla eksik dişi olanlar
  • İmplant alt yapısını taşıyabilecek yeterli kemiğe sahip olanlar
  • Sağlıklı dişeti yapısına sahip olanlar
  • Kemik iyileşmesini etkileyecek bir sağlık sorunu olmayanlar
  • Protez takamayanlar

Dental implant uygulama süreci nasıldır?

İmplant tedavinizin başarısından emin olabilmek için, öncelikle kapsamlı bir diş muayenesi yapılması gerekir. Gerek klinik muayene, gerekse radyografi tetkiklerin değerlendirilmesinin ardından implant uygulaması için durumun elverişli olup olmadığına karar verilecektir.

Diş hekiminiz, değerlendirmenizi tamamladıktan ve prosedür için uygunluğunuzu belirledikten sonra, ihtiyaçlarınıza ve tedavi hedeflerine uygun bir tedavi planı geliştirmek için sizinle birlikte çalışacaktır.

En iyi sonuçların elde edilmesi ve olası komplikasyonlardan kaçınabilmek adına, implant uygulamalarının bu alanda uzmanlık eğitimini tamamlamış bir diş hekimi tarafından yapılması önemlidir.

Yapılan değerlendirmelerin ardından çene kemiklerinizin zayıf olduğu ve eksik diş kökünün yerini alacak şekilde tasarlanan implanta hazırlanması gerektiğine karar verilirse öncelikli olarak kemik yapının güçlendirilmesi adına kemik greftleri uygulanabilir.

İmplant uygulamasının ardından, iyileşmenin beklendiği zaman boyunca belirlenmiş periyotlarda diş hekiminize yapacağınız bazı ziyaretler, sürecin takibi ve sorunsuz ilerlemesi adına önemli ve gereklidir. Bu aşamada kullanacağınız geçici protezler sayesinde güvenle yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz.

Diş implantının tamamen iyileştiği belirlendikten sonra, final protez aşamasına geçilerek yeni gülüşünüz tamamlanmış olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir