5 Adımda Sağlıklı Dişler

Diş ve diş etlerinin sağlığını korumak için iyi bir ağız hijyenine sahip olmak önemlidir. İyi bir ağız hijyeni için; günde 2 kez dişleri fırçalamak, düzenli olarak diş ipi kullanmak ve yılda 2 kez diş hekimini ziyaret etmek gibi alışkanlıklara sahip olmak gerekir.

Ancak diş sağlığı, çürükler ve diş eti hastalıklarından daha fazlasıdır. Yapılan araştırmalar, bir kişinin ağız sağlığı ile genel sağlığı arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Uzmanlar ise, ağız sağlığı ile ilgili hastalıkların, uluslararası boyutta bir sağlık sorunu olduğunu düşünmektedir.

Ağız sağlığı ile ilgili herhangi bir sorun tedavi edilmediğinde, diş çürükleri ve diş eti problemleri ortaya çıkabilir. Bu da kişinin özgüvenini düşürebilir, diş ağrısına neden olabilir ve sonunda diş kaybı ile sonuçlanabilir. Dişlerin dökülmesi ise yetersiz beslenme, konuşma bozuklukları, iş ve özel yaşamda çeşitli zorluklara yol açabilir.

Her gün diş ipi kullanmak, doğru tekniklerle günde 2 kez dişleri ihtiyaca yönelik bir macun ve uygun bir fırça ile fırçalamak ve bu sorunları önleyebilir.

Bu yazıda, etkili bir diş sağlığı için sahip olmanız gereken 5 alışkanlıktan bahsedeceğiz!

Dişler neden bu kadar hayatidir?

Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığınızın dışarıya açılan bir penceresi gibidir. Dişler, yiyecekleri çiğneyerek sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Ancak, dişlerin önemi burada bitmiyor.

Dişler; akıcı bir şekilde konuşmak ve farklı sesleri çıkarabilmek için de önemlidir. Son olarak, azımsanamayacak derecede önemli bir şekilde, güzel bir gülüş ve yüz şeklinin güzelliğinin korunması için de estetik açıdan da önemlidir.

1.Dişlerinizi düzenli ve nazik bir şekilde fırçalayın

Hepimiz, günde 2 kez dişlerimizi fırçalamanın bakteri ve plak oluşumunu önlemek ve dişlerimizi temiz ve sağlıklı tutmak için atılabilecek en önemli adımlardan biri olduğunu biliyoruz. Bununla birlikte, diş fırçalama, ancak doğru teknik kullanıldığında etkili olabilir.

Dişler, her dişin önü, arkası ve üzerini fırçalamaya özen göstererek, küçük dairesel hareketlerle , diş etinden dişlere doğru fırçalanmalıdır. Diş fırçalama seansı, ortalama 2-3 dakika sürmelidir ve ileri geri hareketlerden kaçınılmalıdır.

Sert kıllı bir diş fırçası kullanmak ya da çok sert fırçalamak, diş minesi ve diş etlerine zarar verebilir. Bu da diş minesinin üzerinde hasara, diş hassasiyetine ve diş minesi aşınmasına neden olabilir.

Uzmanlar, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile nazikçe fırçalamayı önermektedir. Ayrıca, diş fırçası 3 ayda bir değiştirilmelidir.

2.Her gün diş ipi kullanın

İdeal bir ağız bakım rutininin önemli bir parçası olan diş ipi, diş fırçasının ulaşamadığı yerlere ulaşarak, dişlerin arasında biriken plak ve yiyecek artıklarını temizleyerek ağız hijyenini korumaya ve ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur.

Diş ipi kullanımı zaman alır ancak sadece fırçalayarak diş yüzeyinin neredeyse %40’lık kısmına dokunulamaz. Ve düzenli fırçalama ile bile çıkarılamayan yiyecek artıkların çıkarılmasında önemlidir. Bu nedenle uzmanlar, dişleri fırçaladıktan sonra ayrıca diş ipi de kullanılması gerektiğini belirtmektedir.

Diş ipi, iki dişin arasından önce diş eti çizgisine kadar nazikçe itilmeli sonra dişlerin arasında hem dişlerin yan yüzlerine yaslanarak hem de yukarı aşağı hareket ettirilerek ara yüz bölgesi temizlenmelidir. Diş ipini, dişler arasında hızlı hareket ettirmekten kaçınmak önemlidir. Aşağı ve yukarı hareketlerle kullanılan diş ipi diş ağrısına neden olabilir ve plakların etkili bir şekilde çıkarılmasını sağlamaz. Bu nedenle doğru diş ipi tekniğini kullanmak da önemlidir.

Diş ipinin yanı sıra, diş aralarını temizlemeye yardımcı olabilecek ara yüz fırçaları da bulunmaktadır. Ancak ara yüz temizliğinde hangisini seçmeniz gerektiği konusunda doktorunuzdan yardım almalısınız. Diş yapınıza ve kullanma becerinize en uygun ürünü tavsiye edecek ve kullanma yöntemini size öğretecektir.

3.Florürden korkmayın

Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilen Florür; diş çürüklerini önlemeye yardımcı olması amacıyla, gargara ve diş macunlarında kullanılan popüler bir bileşendir. Ancak, florür içermeyen diş macunları da bulunmaktadır.

Uzmanlar, en başarılı koruyucu diş sağlığı önlemlerinden biri olarak, florürün diş bakımında uygun  doz ve süreler ile kullanımını desteklemektedir. Dünya genelinde 50 yılı aşkın bir süredir devam eden çalışmalarda, florürün, diş çürüklerini önlemede etkinliği pek çok araştırmada gösterilmiştir.

4.Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin

Diş ve diş eti sağlığınızın takibi ve kontrolü için, yılda 2 kez diş hekiminizi ziyaret etmeniz önerilmektedir. Bu diş muayenesi sırasında, gerek görürse doktorunuz dişlerinizi de temizleyerek plak ve tartarları uzaklaştıracak ve çürüklerinizi tedavi edecektir.

Doktorunuz; çürük, diş eti hastalıkları, ağız kanseri gibi ağız sağlığı ile ilgili çeşitli sorunların belirtilerini kontrol edecektir. Bu amaçla eğer gerek görürse diş röntgeni de kullanılabilir.

Özellikle çocukluk ve ergenlik çağında diş çürüklerini önlemek için yılda 2 kez diş hekimi muayenesi çok önemlidir. .

Diş hekiminiz, durumunda özgü bir biçimde ne sıklıkta kontrole ihtiyaç duyduğunuz konusunda yardım edecektir. Kontrol sıklığı; sağlık geçmişiniz, yaşınız, diş ve ağız sağlığınıza bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Bununla birlikte gerek dişlerinizde gerekse ağzınızda herhangi bir değişiklik fark ederseniz, zaman kaybetmeden diş hekimine görünmelisiniz.

Küçük sorunları erken yakalamak önemlidir. Diş ve diş etlerinize ne kadar iyi baktığınıza, tedavi edilmesi gereken problemlerinize, dişlerinizde ne kadar hızlı tartar oluştuğuna bağlı olarak daha sık ziyaret etmeniz de önerilebilir.

5. Sigaradan uzak durun

Sigara içmek; başta akciğerleriniz olmak üzere tüm vücudunuza zarar verir. Burada gözden kaçırılan şey ise, sigara içmenin ciddi ağız sağlığı problemlerine neden olabileceğidir.

Sigara içiyorsanız, diş muayenesinde, doktorunuz sizi diş eti hastalıkları ve ağız kanserinin erken belirtilerine karşı da muayene edecektir. Çünkü, her iki durum için sigara kullanımı önemli bir risk faktörüdür,  sigara içmeye bağlı olarak gelişebileceği gibi sigara kullanımı mevcut durumun daha da ağırlaşmasına sebep olabilir.

Sigara içmek, aynı zamanda dişlerin rengini değiştirdiği ve lekelere sebep olduğu için estetik açıdan da rahatsız edicidir. Sosyal etkilerinden biri de ağız kokusu oluşturmasıdır.

Sigara, vücudun bağışıklık sistemine de zarar verir. Ek olarak diş çekimi veya ağız cerrahisini takiben iyileşme sürecini yavaşlattığı da bilinir. Ağız bakımı açısından, sigara içmek, örneğin diş implantı prosedüründe başarı oranını düşürebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir