Diş Kaybı ve İmplant Tedavisinin Avantajları

Diş kaybı, kişinin gülümsemesini, konuşmasını, dış görünüşünü, dolayısıyla özgüvenini olumsuz etkiler. Kişinin kendisini bu utanç duygusundan kurtarmak için, gülüşünü gizlemesine ve hatta sosyalleşmeyi bırakmasına bile neden olabilir.

Diş çürüklerinden diş eti hastalıklarına ve travmaya kadar, çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişen diş kaybının pek çok nedeni olmakla birlikte, eksik dişler yolun sonu değildir ve uygun tedaviyi sağlayacak deneyimli bir diş hekiminin yardımıyla sorun düşündüğünüzden de kolay çözülebilir.

Eksik dişlerin en yaygın nedenleri arasında şunlar yer alır:

apse
  • Diş çürüğü

Diş çürüklerinin önde gelen nedenleri arasında yetersiz beslenme ve yanlış veya yetersiz olarak uygulanan ağız bakımı yer alır. Doğru tedavi olmadan, problemli diş daha fazla hasar görmeye devam eder ve sonunda diş kaybına neden olur.

Diş çürüklerinin erken belirtilerini yakalamak için, düzenli olarak diş hekimini ziyaret ederek 6 ayda bir diş temizliği yaptırmak önemlidir. Çürüme şiddetli olduğunda, diş implantına ihtiyaç duyulabilir.

  • Diş eti hastalıkları

Diş eti hastalıkları, çene kemiklerinde yaygın ve  dişlerin çevresinde lokal kemik kaybına yol açar. Sonuç olarak, dişler kemik ile olan sıkı bağlantılarını kaybederek sallanmaya başlarlar. Hastalık ilerlediğinde dişlerin hızlı bir şekilde kaybı söz konusu olur.

  • İlerleyen yaş ve kullanılan ilaçlar

Yaşlanma ile birlikte azalan tükrük miktarı diş çürüklerine, diş eti hastalıklarına yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra ilerleyen yaşlarla birlikte ortaya çıkan Sistemik hastalıklar nedeni ile kullanılması zorunlu olan ilaçların bazıları da ağız ve diş sağlığı üzerinde olumsuz olarak nitelenebilecek etkilere sahiptir. Bu nedenle ilerleyen yaşlar ile birlikte diş ve ağız sağlığının  bir uzman gözetiminde iyi bir şekilde yönetilmesi, diş kayıplarından korunabilmek adına oldukça önemlidir.

  • Travmalar

Çene ve yüz bölgesini etkileyebilecek bir kaza, yaralanma veya düşme hem dişlerinize hem de çene kemiklerinize zarar verebilir. Travmaya uğrayan bir diş, doğal şekline ve işlevine geri döndürülemediğinde, kaybedilken dişin telafisi adına implant uygulaması gereklidir.

Diş kaybı risk faktörleri nelerdir?

Bir kaza ya da doğuştan gelen faktörler kontrolünüz dışında olsa da, diğer risk faktörleri uygun şekilde yönetilerek diş kaybı önlenebilir. Dişlerde biriken bakteri diş minesini etkilemeye başladığında ve çürüklere neden olduğunda diş çürüğü meydana gelir. Peki, diş kaybına neden olan risk faktörleri nelerdir ve önlemek için neler yapılabilir?

  • Bakterileri uzak tutmak için dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve diş ipi kullanın.
  • Çürük fark ederseniz, hemen diş hekiminizi ziyaret edin ve işlerin daha da kötüye gitmesini önlemek için erkan aşamada tedavi ettirin.
  • Düzenli diş hekimi ziyaretleri önemlidir, altı ayda bir diş hekiminizi ziyaret edin.
  • Şeker, çikolata, paketlenmiş meyve suları vb. gibi şeker yüklü yiyecekler ve yapışkan yiyeceklerden uzak durun.

Diş implantı tedavisinin avantajları ve dezavantajları

İmplant uygulamaları, eksik dişlerin tedavisi için oldukça yaygın biçimde kullanılsa da bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. 

Avantajları

  • Doğal dişlerinize benzeyecek şekilde tasarlandığından, kendi dişleriniz gibi işlev görür ve oldukça kabul edilebilir bir estetik sonuç elde edilerek normal bir şekilde çiğneme ve konuşmanızı sağlar.
  • Kaybedilen diş boşluğunu diğer dişlerden bağımsız bir şekilde telafi ettiği için çiğneme işlevine bağımsız bir destek sunar, kalan doğal dişleriniz üzerindeki çiğneme yükünü ve baskıyı azaltır.
  • Çene kemiklerinde, diş çekimi ile birlikte gelişen kemik kayıplarına ve kemik erimelerine engel olur.
  • Temizlemesi ve bakımı kolaydır.
  • Uygun bakım ile uzun yıllar kullanılabilir.

Dezavantajları 

  • Uygulaması cerrahi bir işlem gerektirir.
  • Kısa vadeli çözümlere oranla görece pahalıdır ancak uzun vadeli faydaları göz önüne alınmalıdır.
  • Düşük de olsa kırılma riski vardır.
  • Yeterli doğal kemiğiniz yoksa yerleştirmeden önce ileri cerrahi teknikler ve gerektirebilir.

İmplant tedavisi nasıl yapılır?

İmplant tedavisi, lokal anestezi altında ve klinik şartlarda uygulanabilen aslında oldukça kolay bir cerrahidir. Hastalar, uygulamayı takiben aynı gün evine dönebilir. Ancak, beklenmesi gereken bir iyileşme süreci vardır ve tedavinin tamalanması genellikle birkaç ay sürer.

İmplant tedavisi prosedürü, hastanın ihtiyaç duyduğu implant sayısına bağlı olarak birkaç adıma ayrılır:

1.Adım

Problemli diş hala ağzınızdaysa, öncelikle çekilmesi gereklidir. Bu aşamada, diş çekimi ile aynı anda implant uygulaması da yapılabilir.

2. Adım

İmplant uygulaması planlanan bir çok hastada, çene kemiği diş bulunan bölgelere oranla daha yumuşak ve incedir. Kemik miktarını artıran kemik grefti uygulamaları, bölgeye yapılması planlanan implant işlemin de başarılı olmasını sağlamaktadır. Ancak, her zaman bu kemik grefti uygulaması gerekli değildir.

3. Adım

İmplantın cerrahi olarak yerleştirilmesi sırasında diş kökü işlevini görecek olan implant alt yapısı çene kemiği içerisine yerleştirilir.

4. Adım

Bu adım, implantın çene kemiğinize yerleştirilmesinden sonra başlar. Bu, implant çevresindeki destekleyici kemiğin implantla birleşme aşamasıdır. Bu sürecin tamamlanması, çene kemiği ile uygulanan implant arasında, sağlıklı bir bağlantı gelişmesi birkaç ay sürebilir.

5. Adım

İmplantın kemik içindeki iyileşme süreci tamamlandıktan sonra, üzeri açılarak diş eti şekillendirme aşamasına geçilir. Bu aşama implant üstü protezin uygulanmasından hemen önceki aşamadır ve hem estetik açıdan uygun bir çıkış profili, hem de imalatın ağız içinde sağlıklı bir şekilde iş görebilmesi adına oldukça önemlidir.

6. Adım

Uygulanan implant, çiğnemeyi destekleyecek kadar güçlü olduğunda, laboratuvarda kişisel olarak hazırlanan özel protez diş kronu, implantın üzerine yerleştirilir. Bu şekilde implant ve protez diş tek bir parça olur ve fonksiyona sokularak ve ağızda işlev görmek üzere hazır hale getirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir