Diş Apsesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

apse

apse

Dişte ağrı ve diş apsesi, birçok insanın diş hekimi muayenesini ziyaret etmesinin önde gelen nedenlerinden biridir. Diş apsesi, genellikle kötü ağız hijyeni ve diş bakımı nedeniyle oluşan diş çürüklerinin ilerlemesi sonucunda olur.

Dişlerde oluşan iltihaplanmaların uyarı işaretlerini anlamak ve süratle tedavi için başvurmak oldukça önemlidir. En kısa sürede tedavi edilmezse, hem ağız hem de genel vücut için ciddi sorunlara yol açabilir. Erken aşamada yapılan tedavi, ciddi ve uzun süreli ağız sağlığı problemlerinden kaçınmanızı sağlayabilir.

Diş apsesi nedir?

apse
apse

Diş apsesi, acil tıbbi yardım gerektiren ağrılı ve ciddi bir durumdur. Yüz bölgesinde şişlik ve şiddetli diş ağrılarına neden olan ve hızlı müdahale edilmesi gereken diş apsesi, oldukça ciddi bir enfeksiyondur.

Diş apsesi; bakterilerin dişe girmesine izin veren diş minesi hasarı veya dişin üzerinde tedavi edilmemiş bir çürükten kaynaklanabileceği gibi tedavi edilmeyen diş eti hastalığı da ilerleyerek apseye neden olabilir.

Çok ciddi vakalarda, diş apsesine bağlı enfeksiyon, diş kökünden dişleri destekleyen çenedeki kemiklere doğru yayılır. Bu durumda enfeksiyonun vücudun diğer bölümlerine yayılarak ilerlemesi de söz konusu olabilir.

Diş apsesi belirtileri nelerdir?

ağız kokusu
ağız kokusu

Diş apsesi, genellikle diş ağrısı ve şişlik ile kendini gösterir. Diş ağrısı, şişlik veya aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için mümkün olan en kısa sürede diş hekiminizi ziyaret ederek tedavi olmalısınız.

  • Dişte basınç, ağrı, zonklama veya keskin diş ağrısı
  • Ateş
  • Diş etlerinde şişme ve kızarıklık
  • Enfeksiyonun ilerlemesi ile oluşan çene ve yüz bölgesinde  şişlik
  • Dişlerin sıcaklık değişimlerine karşı olan hassasiyeti
  • Ağızda acı bir tada da neden olabilen diş etlerinde açık bir yara yüzeyi
  • Ağız kokusu

Diş apsesi nasıl tedavi edilir?

diş çekimi
diş çekimi

Diş apsesi tedavisi amacı ile uygulanacak adımlar, her ne kadar dişin durumuna, enfeksiyonun şiddetine ve kişinin talep ettiği tedavi biçimine göre şekillendirilse de çoğu durumda aşağıdaki tedavi seçenekleri ve kombinasyonları kullanılmaktadır:

  • Antibiyotik tedavisi

Ciddi bir enfeksiyon durumunda, enfeksiyonun tedavisi için uygun bir antibiyotik reçete edilir. Böylece, enfeksiyonlu diş lokal anestezi altında rahat bir şekilde tedavi edilebilir.

  • Kanal tedavisi

Kanal tedavisi iltihaplı bir dişte, enfeksiyonun giderilmesine ve apsenin boşaltılmasına yardımcı olmak amacı ile  diş merkezinde bulunan ve dişin beslenmesini sağlayan kan damarları ve sinir ağından oluşan yapının uzaklaştırılmasını takiben dişin yeniden restore edilmesi prosedürdür.

  • Diş çekimi

Bazı vakalarda apse çene kemikleri içinde çok ilerlemiş haldedir ve enfeksiyon antibiyotikler veya kanal tedavisi yolu ile tedavi edilemeyecek ölçüde ilerlemiştir. Bu durumda ne yazık ki dişin çekimi gerekmektedir.

Diş apsesi ile ilgili riskler

Diş apseleri, uygun şekilde tedavi edilmedikçe enfeksiyon, zaman zaman belirtileri ortadan kalksa da ilerlemeye devam edecektir. Tedavi edilmediği takdirde, vücuda yayılabilen, ciddi ve hatta yaşamı tehdit eden etkilere neden olan yaygın bir enfeksiyona yol açabilir.

Diş apsesi, kesinlikle acil olarak müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Ayrıca, tedaviden kaçınmak daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bun nedenle diş apselerinin tedavileri mümkün olan en kısa sürede ve en uygun biçimde gerçekleştirilmelidir. Diş apsesi ile ilgili tehlikeler nedeniyle, ağrının veya enfeksiyonun yayılmasını beklemeyin ve hemen yardım alın.

Diş apsesi ile ilgili komplikasyonlar, genellikle apse tedavi edilmediğinde ortaya çıkar. Bununla birlikte, uygulanan tedaviler sırasında ve sonrasında bile komplikasyon riskleri vardır, ancak bu durumlar oldukça nadirdir. Diş apsesi ile ilişkili potansiyel riskler şöyledir:

  • Kistler

Diş apsesi tedavi edilmediğinde, diş kökünde, çene kemiğinin içinde bir kist gelişebilir. Bazı vakalarda bu kistin de enfekte olması durumunda, tedavi artık sıradan bir apse tedavisi olmaktan çıkar ve genellikle cerrahi müdahale de gerektirir.

  • Kemik iltihabı

Apseye neden olan bakteriler, kan dolaşımına girerek ilerleyici kemik iltihabına da neden olabilir. Bu durumda; yüksek ateş, kemikte şiddetli ağrı ve dışarıdan görünebilecek kadar büyük şişlikler gibi belirtiler görülebilir.

Diş apsesi önlenebilir mi?

İyi ağız hijyeni alışkanlıkları ve diş hekimine yapılan düzenli ziyaretler, diş apsesini önlemek için en önemli adımlardan biridir.

  • Günde en az 2 kez, 2 dakika dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi kullanarak dişlerin arasındaki boşlukları da temiz tutun.
  • İhtiyaç dahilinde antiseptik veya florür içeren ağız gargarası kullanımını da rutininize ekleyin.
  • Çatlak veya kırıkla sonuçlanan bir diş travması yaşarsanız veya dişlerinizde çürük tespit eder ya da şüpheye düşerseniz hemen diş hekiminize başvurun. Bu tür durumlar zamanında tedavi edilmediklerinde, dişlerde ya da çene kemiklerinde enfeksiyona neden olarak hızla apseye dönüşebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir