Ağız Kokusu ve Diş Sağlığı

Birçok küçük işaret, ağzınızın kötü koktuğunu gösterebilir. Hiç, konuşmaya başladığınızda insanların sizden uzaklaştığını gözlemlediniz mi? Sabah uyandığınızda hiç de hoş olmayan o kokuyu fark ediyor olabilirsiniz.

Kötü bir koku hissederseniz, ağız kokusu problemi ile karşı karşıya olduğunuzdan emin olabilirsiniz. Peki, diş sağlığı ve ağız kokusu arasında bir ilişki var mı? Ağız kokusu nasıl geçer? Öğrenmek için okumaya devam edin..

Ağız kokusu neden olur?

Ağız kokusu, çok yaygın bir sorundur ve pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Kronik bir ağız kokusu; temel olarak diş, diş etleri ve dildeki bakterilerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, diş aralarında kalan yiyecek kalıntıları da hoş olmayan bir ağız kokusuna yol açabilir.

Diş ve diş etlerindeki bakteri plakları, diş taşları ve diş çürükleri, bölgesel veya yaygın diş eti hastalıklarına neden olabilir. Ağız kokusu, diş eti hastalıklarının en önemli erken uyarı işaretlerinden biridir. Bu nedenle, düzenli olarak diş fırçalamak ve doğru teknikleri uyguladığınızdan emin olmak önemlidir.

Bu aşamada, düzenli aralıklarla diş hekimine görünmenin önemi ortaya çıkmaktadır. Böylece, hastalık erken dönemde yakalanır ve o ölçüde de tedavisi kolay ve etkili bir biçimde yapılabilir.

Ağız kokusu, bazen altta yatan sistemik bir sağlık sorunundan da kaynaklanıyor olabilir. Daha az tükürük üretimine neden olan ağız kuruluğu; ağızda bakteri oluşumunu tetikleyebilir ve nefesinizin kötü kokmasına neden olabilir. Bazı ilaçlar, tükürük bezi problemleri ve ağızdan alınan nefesler ağız kuruluğuna yol açabilir. Daha az tükürük üretiminin olduğu yaşlı yetişkinlerde bu tip sorunlar daha ciddi olabilir. 

Ayrıca; boğaz ve burun enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonlar, diyabet, bronşit, sinüzit, böbrek ve karaciğer problemleri de ağız kokusunun nedenleri arasında yer alır. Diş hekiminiz ağzınızın sağlıklı olduğunu onaylarsa, altta yatan başka bir nedeni sorgulamak için bir diğer branşlardaki doktorlardan yardım alabilirsiniz.

Ağız kokusu için ne zaman doktora görünmeli?

Doğru ağız hijyeni uygulamalarına rağmen ağız kokusu probleminiz devam ediyorsa, teşhis ve tedavi için bir diş hekimine görünmelisiniz. Aşağıdaki işaretler varsa, vakit kaybetmeden ağız kokusu için uzman bir diş hekimine görünmek gerekir;

  • Ağızda uzun süreli, iyileşme belirtisi göstermeyen yaralar
  • Diş ağrısı veya kırık dişler
  • Ağız kuruluğu
  • Diş etlerinde fırçalama sırasında kanama ve ağrı

Ağız kokusu önlenebilir mi?

Ağız kokusunu ortadan kaldırmak için öncelikle sebebe yönelik bir tedavi protokolü uygulanmalı ve adım adım takip edilmelidir.

  • Dişlerinizi her gün, en az 2 defa ve en az 2 dakika boyunca fırçaladığınızdan emin olun.
  • Günde en az 1 kez diş ipi kullanın.
  • Dilinizi fırçalamak, yediğiniz yiyeceklerin neden olduğu ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilir.
  • Diş teli veya takma diş kullanıyorsanız, doğru şekilde temizlediğinizden emin olun. Takma dişler, her gece mutlaka iyice temizlenmelidir.
  • Sigara içiyorsanız bırakın.
  • Şekersiz sakız kullanmak ağız kuruluğuna bağlı ağız kokusunu iyileştirmede, tükrük akışını bir miktar da olsa arttırdığı için yardımcı olabilir.
  • Su içerek tükürük üretimini arttırabilirsiniz. Elma ve havuç gibi daha fazla çiğneme gerektiren yiyecekler de tükürük akışını arttırmaya yardımcıdır.
  • Gargara, ağız kokusuna neden olan bakterileri önleyebilir ve kötü bir nefesi geçici olarak ferahlatabilir. Ancak, tek başına gargara kullanmak altta yatan sorunu tedavi etmek için yeterli olmayabilir.

Ağız kokusu, genel sağlık durumunu etkileyen sistemik bir hastalıktan kaynaklanıyorsa, o sorunun  ilgili hekim tarafından mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Gargara kullanmak faydalı olur mu?

Gargara, geçici bir çözüm olarak ağız kokusunu bastırmak için kullanılmamalıdır. Diş eti hastalıkları ve ağız kokusunu gidermek için özel olarak formüle edilmiş gargaralar hakkında doktorunuza danışabilirsiniz.

Diş eti hastalıklarında tedavi amacı ile önerilen gargaralar, uzun süreli kullanıldığında dişlerde lekelenmeye neden olabilir. Bu nedenle, nasıl, ne zaman ve ne kadar süre için kullanılacağını bir uzmana sormak en iyisidir.

Dilinizi fırçalamayı unutmayın!

Ağız bakımı söz konusu olduğunda, dil genellikle ihmal edilir. Ancak, dil, aynı zamanda bakterilerin toplanma eğiliminde olduğu yerdir.

Bu nedenle, diş fırçalamak, diş ipi kullanmanın ardından bir dil temizleyici de kullanmak, ağız kokusuna neden olan bakterilerin çoğalmasını önlemenin en iyi yoludur.

Beslenme şeklinize dikkat!

Çok düşük karbonhidrat alımına dayalı bir beslenme programı; vücudun karbonhidrat yerine yağı birincil enerji kaynağı olarak kullandığı ketozis durumuna sokar.

Ketozisin sevilmeyen yanlarından biri, “keto-nefes” olarak da bilinen kötü bir ağız kokusuna neden olmasıdır. Ketozis, vücudun keton adı verilen kimyasallar salgılamasına neden olur. Nefes verdiğinizde bu kimyasallar asetona benzeyen bir koku salar.

Karbonhidrat alımını kısıtlıyorsanız ve ağzınızda kimyasal bir tat fark ettiyseniz, bu konu hakkında diş hekiminizden yardım isteyebilirsiniz. Çünkü bu, gargara kullanmak veya eksiksiz bir ağız hijyeni ile üstesinden gelemeyeceğiniz ölçekte bir problemdir.

Beslenme ve ağız kokusu ile ilgili dikkat edilmesi gereken konulardan biri de şekerdir. Meyveler, ne kadar sağlıklı olsa da bol miktarda şeker içerir. Ve ağız kokusuna neden olan bakteriler de en az sizin kadar şekeri sevmektedir. Bu nedenle makul miktarda tüketilmeleri oldukça önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir